Изложба ОТВОРЕНИ ПРОЗОРИ, 10 – 20.06.2021. / Tрибина младих, КЦНС

Category: Novosti Comments: No comments

Naslovna kataloga 640

Бесплатна школа сликања на камену под окриљем Културног центра Новог Сада, а којом руководи Биљана Ристић ради и окупља заинтересоване полазнике који желе да своју креативност изразе на најбољи начин у различитим техникама. У њену радионицу долазе да се друже, уче и да сликају људи различитих професија, година старости, знања, интересовања и талената. Атмосфера на часовима школе је пријатељска, пуна поверења, ведрине и дружељубља, потенцирана међусобним помагањем и разумевањем. У доба редигованих културних садржаја, отуђености, страха од усамљености и од заразе ковидом, лековитост учешћа у радионицама Биљане Ристић обогаћена је још једном хуманистичком димензијом. Затворена врата и прозори овде се широм отварају. Она је радила непрекидно пуним гасом онлајн и за време забране окупљања. Све их обједињује жеља да нешто створе, науче, усаврше. То су људи којима мотив за сликање није новац нити интерес, већ чиста непатворена љубав, потреба и жеља да четкицама и бојама изразе своја осећања према лепоти, да материјализују своју инспирацију и забележе понеке тренутке пролазности. Они поседују скривену стваралачку енергију коју им Биљана вешто и зналачки открива и мотивише их да је ослободе. Биљана им несебично нуди своје знање, време, искуство, таленат и посвећеност подстичући их да је конкретизују путем боја и линија у ликовни израз. Стрпљиво и с љубављу уводи их и учи ликовним техникама, поштујући њихову индивидуалност, потребе и могућности. Учи их да сликају старим, скоро заборављеним техникама (енкаустика, secco техника, јајчана темпера). Првенствено се слика на камену и бибер црепу. Мотиви су различити, најчешће су то пејзажи, посебно Војводине, мртва природа, птице, биљке, цвеће… Отуда је овај рад прожет радошћу стварања и стицањем неопходног самопоуздања свих учесника.

Изложба у престижној Галерији Културног центра Новог Сада посебно је мотивисала све учеснике радионице да радови буду што бољи и спремни за излагање. Стваралачко узбуђење је велико, очекује се позитивна реакција публике и заинтересованост нових полазника да постану део ове племените креативне породице.

Светлана Градинац, проф.

Naslovna kataloga 640
Реч ментора

Школа сликања на каменим плочама је место сусрета различитости. Старосна доб од 7 до скоро 80 година је нешто што је квалитет ове школе као и различитост профила образовања полазника.

Сликање на каменим плочама, бибер цреповима, каменчићима на којима је време већ направило један део уметничке приче изазов је за сваког полазника да на таквим подлогама настави и исприча своју ликовну причу.

Тежина и специфичност припреме подлога је занимљивост која све полазнике изненађује, интригира и истовремено радује. Кроз заједнички рад временом, постајемо породица која се испомаже, која се радује сваком новом сусрету и раду. Нису сви надарени нити се тежи томе да буду будући чувени сликари али када се открије таленат онда настаје такмичење са самим собом у „ могу и желим још више да научим“. Кроз Школу сликања је за скоро четири године непрекидног рада прошло више десетина полазника . Неки од њих су реализовали своје прве самосталне изложбе а неки напредовали толико да су створили радове и у другим техникама ( уље на платну, сликање на свили…) и постали скоро професионални сликари..
Сви полазници су постали и остају пријатељи и породица која се стално шири.

Мене као њиховог предавача јако радује чињеница да се сви труде да ураде радове најбоје и да слушају своју унутрашњу енергију и ликовни израз.
На овој другој по реду колективној изложби Школе сликања на камену у организацији Културног центра Новог Сада видећете радове који су блиски експресионизму, поп-арт-у, реализму, хиперреализму… и једно је сигурно: сваки рад носи део танане душе уметника.

Културни центар Новог Сада је постао други дом свих полазника, место радости, дружења, учења, среће.

Лепо је бити предавач оваквим ученицима у оваквој установи.

Биљана Ристић
Нови Сад, јуни 2021. г.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>